Wednesday, March 3, 2010

Exam vs ajal..

Bismillahirrahmanirrahim...

Rasanye masih belum terlambat untuk mengucapkan salam Maulidurrasul 1431H.. moga kita menjadi pencinta sunnah yang sejati..diriku selalu tercari2 buku tentang sunnah2 baginda SAW..moga dapat menjadi pengamal yang istiqamah.. pernah suatu ketika ternampak seorang pemuda membacanya ketika didalam KTM menuju ke k.l Sentral ketika dlm perjalanan dari Rawang untuk pulang ke rumah pada cuti hujung minggu di Darul Quran.. setelah itu diriku tercari2 di kedai2 buku..tapi xpernah terjumpa.. dalam diriku berfikir2..tiba2 terlintas.." berangan nak buat sunnah Nabi SAW yang besar2, tapi sunnah yang sekecil2 dah terbiasa atau belum..? contohnya.. Masuk tempat kotor seperti tandas dengan kaki kiri.. tutp kepala.. telah menjadi rutin ke...solat berjemaah..tahajud...mmm...same2 kita muhasabah..

Alhamdulillah semalam selesai sudah exam mid year kami..1st and 2nd year medicine al-azhar university.. tapi 2 nd year hr ni yang last..selamat berjuang..moga najah fil imtihan..amin..doakan kami sahabat2ku..sewaktu belum bergelar pelajar perubatan,diriku agak memandang medicine sebagai course yang tidaklah sangat berat..Mathematics lg berat..kerana medicine hanya menghafal segala fakta2 yang telah disediakan.. tambahan pula, seorang doktor peribadi emakku sewaktu mengandung dulu pernah berkata..nak jadi doktor ni perlu rajin sahaja..bkn kepandaian jadi ukuran.. tetapi mathematics perlu mengaplikasikan teori yang diperolehi dari pembelajaran..perlu memikirkan luar dari kotak pemikiran..

tetapi..

setelah diriku masuk sendiri kedalam bidang perubatan ini..baru kutahu langit itu tinggi atau rendah..bayangkan di bahagian kaki sahaja ade muscle yang bilangannya melebihi 30..perlu dihafal origin,insertion,nerve supply and action.. itu kawasan yang tidak ade organ..kalw di abdominal cavity ade bermcm2 organ..yang saiznye pon perlu dihafal..itu baru tentang anatomy..x masuk physilogy ..yg lg pening memahamkan mechanism berbagai2 proses didalam tubuh kite ini..Subhanallah..punye la complicated dan dahsyatnya ALLAH mencipta kita ini..patutkah kita membalas dengan menghisap rokok, merosakkan sistem yang telah cantik dicipta..bahkan merosakkan juga orang yang disekeliling kita dengan asap rokok tersebut..nauzubillah..


bercakap tentang exam..ia sememangnya sangat perit untuk ditempuhi..sebagai sesuatu yang trauma utk dilalui..tetapi disana terselit seribu hikmah..iaitu.. adakah kita akan bersungguh menimba ilmu dan memahamkannya sekiranya tiada exam..??

Exam vs Ajal

kematian dan examination kedua2 nya kita akan hadapi..tetapi yang membezakannya adalah kita pasti akan menghadapi mati itu..tetapi exam itu kita x pasti..boleh jadi dalam perjalanan menghadapi exam itu, berlaku sesuatu keatas diri kita yang menghalang kita dari mengambilnya..tetapi maut itu akan datang tepat pada waktunya pada saatnya..x dicepatkan dan x dilengahkan sesaat pon..

tetapi..ape yang dimusykilkan, kita lebih banyak memperuntukkan waktu untuk menghadapi peperiksaan didunia ini..tidur lewat malam sebab nak study banyak..tp subuh lewat ..lagi teruk xterbangun lansung..sebab nk baca buku...Quran ditinggalkan..solat dilambatkan..solat dengan terkejar2..

adilkah begitu?menuntut ilmu itu wajib bagi kita..tetapi berpada2 lah..tunaikan semua hak kita..terutama pada Sang Pencipta..sujud lah tanda syukur kita pada limpahan ilmu yang Dia berikan..ilmu itu sampai kepada kita pon atas izinNYA..melalui wasilah hamba2NYA..lagi pula segala natijah adalah dariNYA juga..Wallahu'alam..

No comments:

Post a Comment